HILVERSUM - Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten gelijke rechten en plichten krijgen als werknemers in loondienst. Daarvoor moet een nieuw sociaal vangnet komen.

Daarvoor pleitte Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER) zaterdagavond in het programma Nieuwsuur.

Hij waarschuwt voor verborgen werkloosheid onder de zzp'ers. De inkomsten van zelfstandigen lopen hard terug en veel van hen verdienen minder dan een minimuminkomen.

Volgens Nieuwsuur blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken dat 33 procent van zzp'ers een omzet heeft die lager ligt dan 25.000 euro.

47 procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.

Overkoepelend criterium

''Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken'', aldus Grapperhaus.

''Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.''