'Vrouwelijk ondernemerschap neemt toe'

AMSTERDAM - "Alles wijst erop dat het vrouwelijke ondernemerschap verder gaat groeien." Dat zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), woensdag tijdens The Women's Conference.

"Het gaat de goede kant op met vrouwelijk ondernemerschap. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke starters."

Tegenover NUzakelijk zegt Rinnooy Kan dat vrouwen voorzichtiger zijn. “Dat kan een voor- en een nadeel zijn. Vrouwen maken minder winst dan mannelijke ondernemers, maar ze zijn wel stabieler.”

Voorbereiden

Hij wijst op cijfers waaruit blijkt dat vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet gaan dan hun mannelijke concurrenten. “Vrouwen bereiden zich beter voor. Maar je moet accepteren dat je niet alles kan voorbereiden.”

De grootste problemen die Rinnooy Kan ziet zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw van ondernemers, waar vaak als eerste op wordt bezuinigd. "We kunnen het collectief goedkoper regelen, maar veel zzp'ers willen dat liever niet."

Top

Ook het aantal vrouwen in de top van bedrijven groeit, maar nog niet voldoende. “Ik hoop dat we de doelstelling kunnen bereiken zonder wettelijke dwang. Vrouwen willen ook liever aangenomen worden om hun kwaliteiten dan door een wet.”

Rinnooy Kan wil “niet te veel, maar ook niet te weinig vrouwen in de top”. Hijzelf denkt aan een percentage “ergens tussen de 30 en 70 procent”. “Er zijn voldoende goede vrouwen te vinden, maar ze zijn niet altijd zichtbaar.”

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie