AMSTERDAM - De hogere kosten voor kinderopvang hebben ernstige gevolgen voor kwaliteit van de opvang en op de arbeidsparticipatie. Daarvoor waarschuwt vakcentrale FNV in een brief aan de Kamer.

Uit onderzoek van de vakcentrale onder duizend ouders blijkt dat 65 procent van de ouders overweegt minder crèche-uren af te nemen, als de kosten voor opvanguren toenemen.

Het huidige kabinet verlaagt de kinderopvangtoeslag en heeft het maximumtarief geschrapt. "Ouders en dan voornamelijk moeders gaan massaal minder werken als de kosten te hoog worden", stelt de FNV.

De vakcentrale slaat tegelijkertijd alarm over de kwaliteit van de opvang. Door de hogere kosten verwacht de FNV dat kinderopvanginstellingen gaan concurreren op prijs. "Onze vrees is dat hierdoor vooral op het personeel in de kinderopvang bezuinigd gaat worden met alle gevolgen voor de kwaliteit."

Regels onduidelijk

De FNV pleit daarnaast voor duidelijker regels, bijvoorbeeld over het aantal kinderen dat een groepsleider mag opvangen. Nu zijn die regels onduidelijk, vindt de vakcentrale.

De Tweede Kamer vergadert woensdagmiddag over de kinderopvang.