Nederlanders geven weinig uit aan viering kerst

AMSTERDAM - Nederlanders geven weinig uit aan de kerstdagen. Gemiddeld zijn Nederlandse huishoudens van plan 448 euro uit te geven aan cadeaus, eten, reizen en kerstversiering.

Bij negen onderzochte Europese landen is dit gemiddeld 605 euro, concludeert het Britse Centre for Retail Research.

Het onderzoek in opdracht van vergelijkingswebsite Kelkoo werd uitgevoerd in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden. Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk geven het meest uit aan de viering van Kerst, in totaal 784 euro. Nummer twee is Zweden, waar 648 euro wordt uitgetrokken voor het kerstfeest.

De totale gezinsuitgaven in de zes weken voor de kerstdagen in Nederland stijgen dit jaar met 1,2 procent. Van de 448 euro gaat ruim de helft op aan cadeaus zoals kleding, speelgoed en gadgets, het laagste percentage van alle landen.

Britten, Noren en Denemarken spenderen meer aan presentjes onder de kerstboom, rond de zestig procent van de totale uitgaven.

Eten

Nederlanders vinden het eten tijdens de kerst daarentegen een betere reden om geld uit te trekken. Gezinnen hier zijn van plan bijna 36 procent van het totale budget aan eten en drinken op te maken, waarmee Nederlanders koploper zijn. Gemiddeld ligt het percentage op bijna 31 procent.

Nederlanders zijn niet van plan de kerstboomversiering flink te vernieuwen komend jaar met een budget van 18 euro, 4,1 procent van het totale kerstbudget. Zweden vinden nieuwe kerstballen en -lichtjes belangrijker. Zij verwachten hieraan 38 euro te spenderen, 5,8 procent van het budget.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie