AMSTERDAM – Vandaag introduceert de Taskforce Ontspits, een initiatief van overheden en het bedrijfsleven in de regio Amsterdam, de 'FileWekker'.

Deze gratis mobiele applicatie geeft filerijders automatisch een signaal wanneer zijn of haar route filevrij is. Met de app wil de Taskforce autoforenzen die in staat zijn om flexibel te werken, aanzetten om files te mijden en zo bij te dragen aan de bereikbaarheid van de regio Amsterdam.

De app wordt geïntroduceerd in de regio Amsterdam, maar kan in heel Nederland worden gebruikt.

Herfstvakantie-effect

Dagelijks hebben ruim 190.000 werknemers, die tijdens de spits per auto naar het werk reizen, te maken met de files in de regio Amsterdam. Wanneer minimaal 10.000 mensen dagelijks de file mijden, zal de bereikbaarheid van de regio significant verbeteren.

Met de app wil de Taskforce weer een stap in de richting van het ‘herfstvakantie-effect’ zetten; het relatief rustige verkeersbeeld tijdens de herfstvakantie zou dan dagelijkse praktijk moeten worden.

Bedrijfsleven

Een aantal grote Amsterdamse bedrijfsleven gaat actief aan de slag met de FileWekker. ABN AMRO, Dura Vermeer, HP, KPMG, TNT (hoofdkantoor), UPC, Vodafone en VUmc bieden de FileWekker aan bij in totaal ruim 25.000 werknemers.

Alexandra Philippi, directeur Human Resources ABN AMRO: “Deze persoonlijke tool stelt onze medewerkers in staat om heel eenvoudig files te mijden en hun tijd – zowel werk als privé - zo effectief mogelijk te gebruiken. Daarnaast zet de app mensen aan het denken, om het vaste gedragspatroon van reizen in de spits te doorbreken.”