AMSTERDAM - Vlees staat bij veel Nederlanders niet meer elke dag op tafel. Deze tendens zet zich ook door in bedrijfsrestaurants, zo blijkt uit onderzoek.

Vlees boet ook in de kantine in aan populariteit; vis wordt daarentegen vaker gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van cateraar Eurest, gehouden onder ruim 400 gasten in Nederlandse bedrijfsrestaurants.
 
Maar liefst 57 procent van de respondenten geeft aan één of meerdere keren per week bewust geen vlees of vis te eten en dan voor een vegetarisch alternatief te kiezen. Bijna een kwart van de respondenten is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten.

Bij het overgrote deel is de vleesconsumptie gelijk gebleven. Bij vis is een omgekeerde trend zichtbaar. Meer dan een kwart van de ondervraagden is meer vis gaan eten ten opzichte van vorig jaar.

Redenen

De meest gehoorde reden om minimaal één dag per week vegetarisch te eten is dat de ondervraagden vinden dat dit beter past in een gezond en gevarieerd menu (40 procent). Een kleine groep mensen eet vegetarisch vanwege gezondheidsredenen (17 procent). Dierenwelzijn of milieuoverwegingen speelt een minder belangrijke rol (10 procent).

Biologisch

Bijna de helft van de ondervraagden kiest zo nu en dan voor biologische alternatieven. Van de respondenten geeft 13 procent aan altijd te kiezen voor biologisch vlees en vis.

Een percentage van 41 procent kiest zelden tot nooit voor het biologische stukje vlees of vis. Voor bijna een derde van de ondervraagden is een hogere prijs de voornaamste reden om af te zien van een biologisch product.

Bijna tweederde van de ondervraagden is tevreden over het aanbod in hun bedrijfsrestaurant, de rest ziet graag extra biologische alternatieven aan het assortiment toegevoegd.