AMSTERDAM – Veel leidinggevenden van Nederlandse secretaresses staan niet open voor het nieuwe werken. Slechts 20 procent van de secretaresses kan en mag thuis werken.

Dit blijkt uit een onderzoek van Secretary Plus onder 500 werkgevers uit uiteenlopende sectoren.

'Het nieuwe werken' wordt bij steeds meer bedrijven toegepast, zo blijkt uit het onderzoek: 40 procent van de werkgevers staat thuiswerken toe. Dit geldt echter niet voor secretaresses: slechts 20 procent van de werkgevers zien mogelijkheden voor hun ‘spin in het web’ om thuis te werken. Zij vinden het belangrijk dat de secretaresse alles meekrijgt en goed bereikbaar is voor iedereen in de organisatie.

Secretaresses willen flexwerken

Uit een tweede onderzoek van Secretary Plus, gehouden onder 195 secretaresses, blijkt dat de ondervraagden secretaresses het nieuwe werken wel zien zitten. 50 procent geeft aan graag thuis te werken om de tijd flexibeler te kunnen indelen.

De helft van de respondenten geeft zelfs aan dan nog slechts 50 procent tot 75 procent van de werkweek noodzakelijk op kantoor door te brengen. Ze denken dan ook efficiënter te kunnen werken, zonder gestoord te worden door collega’s (30 procent).

Balans werk en privé

Een grote meerderheid (85 procent) van de respondenten werkt graag aan de keukentafel of het bureau thuis. De betere werk/privé balans speelt hierbij een grote rol: bijvoorbeeld om tijd te kunnen besteden aan huishouden (27 procent) of gezin (19 procent), maar met name om reizen in spitsuren te vermijden (47 procent).

Tegelijkertijd wordt bereikbaarheid en gezelligheid van collega’s op kantoor wel belangrijk geacht: ruim 64 procent zegt dit het meest te missen tijdens het thuiswerken.