AMSTERDAM - Nacht- en weekenddiensten verhogen het risico op een slechtere relatie en zelfs relatiebreuk. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van sociaalwetenschapper Kadri Täht van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In ongeveer een op de vier gezinnen in Nederland werkt een van de ouders buiten de standaard kantoortijden: 's avonds, 's nachts of in het weekend. Vaak ligt dat aan het type baan, maar soms kiezen mensen ervoor vanwege de zorg voor kinderen.

Als een van beide partners buiten kantoortijden werkt, komt er meer tijd voor kinderen vrij. Maar de winst in zorgtijd voor de kinderen gaat ten koste van gezamenlijke tijd van de ouders.

Hierdoor is er een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een breuk. Dit was al eerder bekend over de Verenigde Staten, maar Täht bevestigt nu dat het ook voor Nederland geldt.

Kinderopvang

Je zou verwachten dat ouders overdag hun zorgtaken overdragen en dan zelf aan het werk gaan, zodat ze niet buiten kantoortijden hoeven werken. Täht laat zien dat mensen de zorg vaak niet uit handen willen of kunnen geven.

Dit kan ook alleen als het werk uitgevoerd kan worden in kantooruren. Als het werk nu eenmaal afwijkende schema's met zich meebrengt, blijft het probleem van de kinderopvang bestaan.  

Deeltijd

De Verenigde Staten en Nederland zijn lang niet in alle opzichten hetzelfde wat betreft niet-standaard arbeidstijd. In de VS is avond-, nacht- en weekendwerk veel sterker verbonden aan banen die minder status hebben en slechter betalen. Verder zijn er in ons land veel meer mogelijkheden om in deeltijd te werken. Juist dat blijkt een goede manier te zijn om de gevolgen van niet-standaard arbeidstijd op te vangen.

Amerikaanse toestanden

Verdere flexibilisatie van werktijden zou ook in ons land tot Amerikaanse toestanden kunnen leiden.

Täht denkt dat de VS een goed voorbeeld is van hoe ver dingen kunnen gaan of waar de gevaren zijn: "Belangrijk is dat mensen de keuze hebben en ook de middelen om zich te beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen (zoals parttime werk, loon / rusttijd compensatie, controle over de uren, de voorspelbaarheid van de de uren, consulting enzovoorts.)".

Het onderzoek

Täht vergeleek gegevens uit beide landen. Voor Nederland ondervroeg ze in 2004 en 2009 meer dan 8000 mensen. Ze gebruikte voor de enquêtes vooral gezinnen met twee partners, maar ook gezinnen met kinderen.

Deze gegevens vulde ze aan met een studie waarin ze 34 diepgaande interviews afnam over de werkschema's en de manier waarop die de levens beïnvloeden.