BAARN - Vrouwen die gestrest zijn terwijl ze zwanger proberen te worden, krijgen vaker een meisje dan kalme moeders.

Onderzoekers van Oxford University ontdekten dat de kans dat een vrouw een dochter krijgt groter is als ze in de maanden voor haar zwangerschap onder druk staat. Dit kan betekenen dat er in economisch slechtere tijden meer meisjes ter wereld komen. 

Uit eerder onderzoek bleek al dat het aantal pasgeboren jongetjes afneemt na een heftige gebeurtenis. In de maanden na de terroristische aanslag op 11 september zagen er in New York minder jongens het levenslicht. Ook tijdens de economische chaos na de val van de Berlijnse muur werden er in Oost-Duitsland minder zonen geboren.

Alledaagse stress

In dit onderzoek is er voor het eerst een verband ontdekt tussen alledaagse stress en de stijging van het aantal dochters. Zo'n 338 Britse vrouwen die zwanger wilden raken hielden een dagboek bij en vulden enquêtes in over de mate waarin ze stress ervaarden. In de maanden voor hun zwangerschap werd ook de hoogte van hun stresshormonen, zoals cortisol, gemeten.

De vrouwen kregen in totaal 58 jongens en 72 meisjes. De meest gestreste moeders bleken 75 procent meer kans op een dochter te hebben dan de meest ontspannen moeders.