AMSTERDAM - Door de opmars van online daten kunnen de inkomensverschillen tussen huishoudens toenemen. Internetdaters selecteren potentiële kandidaten namelijk vaker dan anderen op onder andere opleidingsniveau.

Dat vergroot de kans dat partners uit dezelfde inkomensklasse een relatie krijgen. Dat stelt het ING Economisch Bureau. 

De afgelopen jaren speelt internet een steeds belangrijkere rol bij het vinden van een partner, en dit belang neemt de komende jaren zeer waarschijnlijk verder toe. De opmars van internet gaat ten koste van andere populaire ontmoetingsplekken, zoals het uitgaansleven en vakanties. Dit zijn juist plaatsen waar de kans groter is dat partners met verschillende opleidingsniveaus en dus uit verschillende inkomensklassen elkaar vinden.

Weinig toeval

Liefde heeft veel minder met toeval te maken dan we vaak denken. Partners selecteren elkaar vooral op basis van gelijkheid. Ruim 4 op de 10 mensen hebben een partner met hetzelfde opleidingsniveau, bleek in 2005 al uit onderzoek van het CBS. Bij 85 procent van de stellen is er hooguit een klein verschil in het niveau van de opleiding.

Internet beperkt de rol van het toeval in de liefde verder. Datingsites bieden immers de mogelijkheid allerhande voorkeuren op te geven over de achtergrond van de potentiële relatiekandidaten. Opleidingsniveau is daar een belangrijke van.

Soort-zoekt-soort

Aanbieders spelen zelfs in op deze behoefte met datingsites die zich uitsluitend richten op hoogopgeleiden, vaak ook hogere inkomens. Dit versterkt het ‘soort-zoekt-soort-effect’. Als hoge inkomens elkaar vaker opzoeken, dan nemen de inkomensverschillen tussen huishoudens toe, zo stelt ING.