AMSTERDAM – Egoïstische en agressieve mensen maken sneller promotie dan hun vriendelijke en behulpzame collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van de Kellogg School of Management.

Dat meldt de Daily Mail. Wetenschappers van de Kellogg School of Management wilden met hun onderzoek bepalen welke persoonlijkheidstypes worden geassociëerd met macht en leiderschap. 

Verschillende proefpersonen werden in een groep geplaatst en gevraagd om geld te beheren. De wetenschappers analyseerden hun gedrag en stelden vast dat sommige proefpersonen het geld wilden houden, terwijl anderen het in een gemeenschappelijke pot stopten.

Uit het experiment blijkt dat mensen die dominant en agressief gedrag vertonen worden gezien als de sterkere persoonlijkheden. Vriendelijke en onbaatzuchtige mensen zijn populairder, maar worden ook gezien als zwak en goedgelovig.

Dominantie

"Mensen zijn voorgeprogrammeerd om te reageren op dominantie", legde co-auteur Robert Livingston van de Kellogg School uit. "Egoïstisch zijn maakt je dominanter en dat maakt je aantrekkelijker voor het leiderschap. Op een onbewust niveau denken we zelfs dat vriendelijkheid gelijk staat aan zwakheid."

Corruptie

Volgens dr. Livingston is de associatie van agressie met leiderschap ook de verklaring voor het onstaan van corruptie: "Mensen die vriendelijk en sociaal zijn en streven naar het goede, worden geen leiders. We hebben in feite de verkeerde personen aan het hoofd van onze bedrijven, waardoor de kans op corruptie toeneemt."