
‘Aannemen vluchtelingen geen overheidsbeleid’
Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag in een reactie op een oproep van VluchtelingenWerk Nederland. Die organisatie vindt dat de overheid meer vluchtelingen moet aannemen.
Uit zondag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van VluchtelingenWerk blijkt dat slechts 2 procent van de vluchtelingen met een baan voor de overheid werkt. Onder autochtonen is dat 15 procent. “Het Rijk zegt het belangrijk te vinden dat overheidsorganisaties diverser worden, maar nu blijkt dat de overheidssector als werkgever hierin tekortschiet”, aldus VluchtelingenWerk-directeur Dorine Manson.
Diversiteitsbeleid
De woordvoerder van Binnenlandse Zaken zei verder dat Vluchtelingenwerk de indruk wekt dat het doel van diversiteitsbeleid is om groepen met een achterstand te helpen. Dat is volgens hem echter niet zo. Een representatief personeelsbestand is simpelweg goed voor een organisatie, aldus de zegsman.
Het huidige kabinet maakt een einde aan het diversiteits- en voorkeursbeleid. Dat betekent dat het geen doelstellingen heeft over het aantal allochtonen en vrouwen dat bij de overheid in dienst is.
Cijfers
Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat een op de drie vluchtelingen werk heeft. Bij autochtonen is dat twee op de drie, bij niet-westerse allochtonen 45 procent. Wie geen baan heeft, is overigens niet per se werkloos. Het kan ook een huisvrouw of een kind zijn.
Vluchtelingen uit China (57 procent), Sierra Leone (52 procent) en Angola (48 procent) hebben relatief vaak een baan. Bij Somaliërs (17 procent) en Irakezen (27 procent) is dat juist niet vaak het geval. Dat komt onder meer doordat zij vaak pas in Nederland zijn.
Bijna twee op de drie vluchtelingen met werk heeft een tijdelijk contract. Uit de cijfers blijkt verder dat uit hun land van herkomst gevluchte personen vaak afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering: 40 procent heeft er een.