AMSTERDAM - In de provincie Drenthe hebben scholieren en studenten de minste kans op het vinden van een geschikte stage.

Dit blijkt uit cijfers van NationaleStagebank.nl.

Van alle stages in Nederland wordt slechts 0.5 procent in Drenthe aangeboden. Het geringe aantal bedrijven in Drenthe is de grootste oorzaak van het lage aantal stages.

Sectoren waar veel behoefte is aan stagiairs zijn voornamelijk de zorg, de detailhandel en de ICT. Juist van deze sectoren zijn relatief weinig bedrijven in Drenthe gevestigd.

Noord-Holland

Jongeren in Noord Holland hebben het stukken makkelijker wanneer zij moeten zoeken naar een stage. Maar liefst 30 procent van alle stages in Nederland wordt namelijk in deze provincie aangeboden.

"Het zijn voornamelijk de grote bedrijven in de Randstad die sinds de crisis veelvuldig gebruik maken van stagiairs. Hierdoor is het aantal stages in deze regio dan ook fors gestegen", aldus Mark Borgman van NationaleStagebank.nl.

Buitenland

Ook de vraag naar Nederlandse jongeren om stage te komen lopen in het buitenland groeit nog altijd sterk.

"Nederlandse stagiairs zijn zeer gewild in het buitenland omdat ze hard werken, goed zijn in talen en de begeleiding vanuit school vaak goed is", aldus Borgman. Er is onder jongeren ook steeds meer behoefte om in het buitenland stage te gaan lopen. De unieke ervaring is daarbij de meest genoemde reden.