AMSTERDAM - De financiële lasten voor kinderen moeten na een echtscheiding simpeler en eerlijker worden verdeeld. Dat staat in een nota die PvdA en VVD donderdag aanbieden een staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) bevestigt berichtgeving daarover in het AD van maandag.

De partijen hebben een computersysteem laten ontwikkelen waarmee de ouders zelf kunnen uitrekenen hoe hoog de alimentatie voor beiden is.

De twee politieke partijen willen dat voortaan niet alleen de vader verantwoordelijk is voor kinderalimentatie, maar dat beide ouders jaarlijks -ongeacht hun inkomen- minimaal 600 euro betalen.

Ook moet voortaan mee gaan tellen hoe vaak een kind bij welke ouder verblijft en wie van de twee voormalige echtelieden de vaste kosten betaalt.

Duister

"Het is nu volstrekt duister wat je moet betalen," zegt Recourt. Dat komt volgens PvdA en VVD omdat de huidige rekenmethode voor de hoogte van alimentatie erg ingewikkeld is.

"Er ontstaat ruzie omdat de ene of de andere ouder weigert te betalen. Dat zorgt voor een hoop ellende, niet in de laatste plaats voor het kind."

Recourt is ingenomen met het rekenmodel dat de nare gevolgen van een echtscheiding moet verminderen. ''Zelfs deskundigen snappen het nu vaak niet goed. Wij willen dat straks 80 procent van de mensen begrijpt waarom ze een bepaald bedrag aan alimentatie betalen. De achtergrond is het belang van het kind; dat er tussen ouders minder ruzie is over het geld.’’

Problemen

Recourt en Van der Steur stellen dat de huidige alimentatieregeling in 70 procent van de gevallen tot problemen leidt. Hun nieuwe regeling kan ook een bezuiniging opleveren op kosten aan rechtszaken. Met het rekenmodel op internet en hulp van een mediator moeten de meeste scheidende stellen er wel uit kunnen komen.

Ouders die het resultaat niet accepteren, kunnen zich wenden tot het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Als ook dat geen soelaas biedt, is een gang naar de rechter nog mogelijk.

Termijn

VVD, PvdA en D66 komen nog voor het kerstreces ook met een voorstel om de duur van de partneralimentatie flink te bekorten. Die is nu twaalf jaar. ''Dat is geen realistische termijn'', aldus Recourt.