AMSTERDAM – Steeds meer bankiers bij Belgische grootbanken hebben last van stress en verschijnselen van een burn-out.

Stress, onzekerheid en kritiek op de sector en het bonussysteem eisen hun tol. Bankiers kunnen de ‘moordende prestatiedruk van het systeem’ niet meer aan, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag op basis van een onderzoek van de externe preventiedienst Mensura.

Volgens twee Belgische grootbanken, KBC Securities en BNP Paribas Fortis, wordt er een groter beroep gedaan op de sociale diensten van de banken. Of er sprake is van een stijging van het aantal burn-outs kunnen of willen de woordvoerders niet aangeven.

Sexy imago

Twee ex-bankiers vertellen in de krant over hun carrièreswitch naar een baan als financieel directeur van een ziekenhuis en onderwijzer. Dat ex-bankiers willen getuigen over hun burn-out of hun breuk met de sector, toont volgens De Tijd aan dat de malaise diep zit.

Daarmee wordt het voor banken in de toekomst moeilijker om werknemers aan zich te binden. Het sexy imago van het beroep van handelaar of zakenbankier heeft een deuk opgelopen, aldus de directeur van een recruitmentbedrijf.