AMSTERDAM - Hoewel één op de vijf werknemers op dit moment een nieuwe baan zou willen, zit het merendeel de storm nog even uit bij hun huidige werkgever.

Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor, een onderzoek (pdf) gehouden onder 810 werkenden in Nederland.

Werknemers staan meer dan een half jaar geleden open voor een nieuwe baan. Eén op de vijf werknemers kijkt om zich heen. 65 procent zegt vertrouwen te hebben in de arbeidsmarkt (tegen 61 procent bij een vorige meting).

Veel werkenden zijn niet zo enthousiast over hun huidige werkgever; slechts 25 procent is ‘zeer tevreden’, ten opzichte van 30 procent bij de vorige meting. De kans op ontslag in de komende maanden wordt lager ingeschat, van 27 naar 21 procent.

'Even wachten'

Toch lijkt het veel werknemers veiliger om nog even te wachten met een daadwerkelijke switch. 17 procent van de werknemers acht het waarschijnlijk dat zij binnen nu en zes maanden bij een andere werkgever in een vergelijkbare functie gaan werken, een terugloop ten opzichte van 22 procent bij een vorige meting.

12 procent denkt bij een andere baas in een nieuwe functie te gaan werken, ook een lager percentage ten opzichte van enkele maanden geleden (16 procent).

Slechts 12 procent van de werkenden verwacht binnenkort binnen het bedrijf een andere functie te bekleden, waar dit in het eerste kwartaal van 2011 nog 24 procent was.