AMSTERDAM – De filedruk van forensen is de afgelopen drie jaren wereldwijd flink afgenomen. Toch klaagden forensen nog nooit zo hard over stress door het verkeer als in 2011.

Dat blijkt donderdag uit het wereldwijde forensenonderzoek van IBM, dat in 2011 voor de vierde keer is uitgevoerd. Er zijn geen Nederlandse steden meegenomen in het onderzoek.

Mexico City voert de ranglijst van steden met het grootste fileleed aan, gevolgd door Shenzhen, Peking, Nairobi en Johannesburg. In Montreal, Londen en Chicago is de verkeersellende het kleinst.

In bijna alle steden geven meer respondenten aan dat de filedruk dit jaar (licht) is afgenomen vergeleken met 2010. Vooral in New York, Toronto, Stockholm, Milaan en Moskou zeggen respondenten dat er minder files staan.

Stress

Ondanks die positieve ontwikkeling is het ervaren fileleed in het merendeel van de steden juist toegenomen. In 12 van de 15 steden ervaren respondenten in onder meer Johannesburg en Los Angeles meer stress door het verkeer dan een jaar eerder.

In 11 van de 15 steden is het aantal forensen dat meer verkeersagressie en een negatieve invloed op de werk- en schoolprestaties ervaart, substantieel toegenomen ten opzichte van 2010.

Slapen

Bestuurders in Nairobi, Mexico City, Johannesburg, Peking, Bangalore en Moskou besteden gemiddeld de meeste tijd (36 minuten of langer) aan de autorit naar hun werk.

De tijd die de forensen doorbrengen in de file, zouden ze liever besteden aan persoonlijke relaties (56 procent) en sporten (45 procent). Drie op de tien bestuurders geven aan dat ze meer zouden gaan slapen.