AMSTERDAM – 47 procent van de werknemers zou zijn principes best opzij zetten voor een baan.

Dat blijkt uit een poll van carrièresite Monster onder ruim 8300 respondenten wereldwijd.

Deze 47 procent bestaat uit 12 procent die geld belangrijker vindt dan ethiek, 13 procent die het bedrijf zou proberen te veranderen en 22 procent die werk bij een immorele werkgever zou overwegen als er geen andere baan beschikbaar is.

De helft van de werknemers (53 procent) zou daarentegen nooit willen werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch is.

Europa vs. Verenigde Staten

Het onderzoek laat een duidelijk verschil zien tussen Europa en de Verenigde Staten. Europeanen blijken minder principieel dan Amerikanen: 31 procent wil best werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch handelt. In de Verenigde Staten is dat 19 procent.

Principes

MonsterCoach Freek Jordans adviseert om principes niet zomaar opzij te zetten voor een nieuwe baan.

“Of een bedrijf ethisch handelt of niet, is natuurlijk subjectief. Maar voor iedereen geldt dat het belangrijk is om bij een nieuwe werkgever te bekijken of de normen en waarden overeenkomen met die van jou. Want als dat niet zo is, kun je daar ongelukkig van worden. Je kunt het natuurlijk afwegen tegen de kansen dat het bedrijf jou biedt of proberen om het bedrijf te veranderen. Maar de vraag blijft wel of dat opweegt tegen het opzijzetten van je principes.”