DEN HAAG - Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel geven het kabinet een 5,8 als rapportcijfer.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek dat D66 deze zomer hield onder 774 ondernemers.

Volgens hen is het voor kleinere bedrijven nog altijd erg moeilijk om een opdracht van de overheid te krijgen. Ook zeggen ze weinig te merken van de plannen van premier Mark Rutte en zijn ministersploeg om allerlei bureaucratische rompslomp en gemeentelijke procedures aan te pakken.

De ondernemers zijn ook slecht te spreken over de verplichte collectieve heffingen van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.

Ontslagrecht

Verder is een meerderheid (79 procent) het oneens met de stelling dat het ontslagrecht prima is en vindt 76 procent van de ondervraagden dat ze ongehinderd personeel uit het buitenland moeten kunnen blijven halen.

Voor een ''ondernemerskabinet'' is een gemiddeld rapportcijfer van een 5,8 ''een wel heel magere score'', concludeert D66. De partij komt in het najaar met een ondernemersplan.

Aanbestedingswet

Ook wil D66 de Aanbestedingswet veranderen om het voor kleine bedrijven makkelijker te maken een overheidsopdracht te bemachtigen.

''Dit is het kabinet van de gevestigde orde. De kleinere ondernemer blijft buitenspel staan doordat het kabinet gestapelde megaopdrachten en grote raamcontracten in leven houdt. Er moet meer ruimte komen voor de innovatieve mkb'er'', stelt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.