AMSTERDAM - Volgens internationaal onderzoek van hardwarefabrikant Intel ergeren Nederlanders zich het meest aan het luid mobiel bellen in het openbaar.

Intel liet ruim 12.000 mensen ondervragen in 16 verschillende landen om zo te achterhalen hoe er gedacht wordt over mobiel gebruik.

Maar liefst 79 procent heeft een hekel aan mensen die anderen mee laten genieten van hun telefoongesprekken. Ter vergelijking, inwoners van Saoedi Arabië hebben er veel minder moeite mee; daar ergert 52 procent zich.

Het Nieuwe Werken

Smartphones, tablets en laptops verschijnen steeds meer in het straatbeeld. Zeker in combinatie met 'Het Nieuwe Werken', waarbij er steeds meer in het openbaar mobiel gewerkt wordt op elk moment van de dag. Ruim eenderde van de Nederlanders kan weinig waardering opbrengen voor mensen die in een horecagelegenheid over hun laptop gebogen zitten.

Tweederde van de Nederlanders vindt dat het tijd wordt voor een vorm van mobiele etiquette. Een kwart is zelfs voorstander om mobiel gebruik op sommige plaatsen helemaal te verbieden.

Ongepast materiaal

Vier procent van de Nederlanders zegt overigens wel eens ongepast materiaal te hebben bekeken op zijn mobiele apparaat in het openbaar. In Egypte doet 16 procent dit.

Verslaafd

We zijn ook behoorlijk verknocht geraakt aan de technologie. Maar liefst 76 procent bekijkt zijn mobiele apparaat ’s ochtends in bed of aan de ontbijttafel.

Volgens het onderzoek wil maar liefst 69 procent van de Nederlanders liever een week geen chocolade of snoep in plaats van dat ze hun mobiele apparaat moeten missen. Daarentegen ruilt maar 7 procent vakantiedagen in voor zijn mobiele apparaat. In Roemenie is dat 19 procent.

Etiquette

Door de nieuwe technologieën vindt 63 procent van de Nederlanders dat er nieuwe etiquette moet komen rond het gebruik daarvan. De onderzochten vinden dat ze zelf geen gedragsregels nodig hebben. Maar 2 procent vindt dat zijn mobiel gebruik hinderlijk is. Slechts 4 procent zegt dat ze wel eens langere tijd over hun apparaat gebogen zitten in een publieke ruimte.