AMSTERDAM - Medewerkers van de 100 Beste Werkgevers van Nederland zijn tevreden over hun werk/privé balans. Niet minder uren werken, maar begrip van de baas blijkt daarin een belangrijke factor.

Dat blijkt uit het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory, waaraan ruim 190.000 respondenten uit 300 organisaties hebben meegewerkt. De respondenten zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden.

De balans tussen werk en privé wordt beoordeeld met een 6,9. Medewerkers van de '100 beste werkgevers van Nederland' krijgen meer persoonlijke aandacht van hun leidinggevenden dan medewerkers van andere organisaties, zo stelt Effectory. Dit heeft een positief effect op de beoordeling van hun werk/privé balans.

Goed contact

Volgens Guido Heezen van Effectory bouwen leidinggevenden die regelmatig in gesprek gaan met hun medewerkers en aandacht aan hen besteden, een goed contact met hun mensen op. "Er ontstaat wederzijds begrip. Hierdoor zijn persoonlijke omstandigheden beter bespreekbaar en zal de leidinggevende eerder geneigd zijn zich flexibel op te stellen, wat heel prettig is voor medewerkers. Zij ervaren hierdoor een betere werk/privé balans.''

Loyaliteit

Uiteindelijk plukt de werkgever zelf ook de vruchten van deze flexibiliteit: door het tonen van goodwill ontstaat namelijk veel loyaliteit. Heezen: ''Vaak worden verzuimde uren uit zichzelf gecompenseerd door medewerkers die zich gehoord voelen. De wil om iets terug te doen is groot. Er wordt dus meestal niet minder gewerkt, in tegendeel zelfs. Medewerkers geven juist aan graag een stapje extra te zetten om bij te dragen aan het succes van hun werkgever.''

Op woensdag 28 september 2011 worden de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 bekend gemaakt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.