AMSTERDAM - Surfen voor privédoeleinden op het internet tijdens werktijd is goed voor de productiviteit op kantoor, zo stellen onderzoekers uit Singapore.

Het onderzoek 'Impact of Cyberloafing on Psychological Engagement' van de Universiteit van Singapore werd afgelopen week gepresenteerd in Texas.

Surfen tijdens werktijd blijkt beter voor de productiviteit dan andere zaken, zoals bellen, sms'en of mailen voor privédoeleinden, zo schrijft The Wall Street Journal.

Er werden twee onderzoeken gedaan, de ene onder een kleine honderd managementstudenten, de ander onder 191 volwassenen. Beide groepen kregen gelijkaardige resultaten.

Herstellend

"Surfen op het Internet vormt een belangrijke herstellende functie," aldus de onderzoekers. Persoonlijk e-mailen blijkt daarentegen juist storend voor werknemers. "Dit komt omdat mensen tijdens het surfen op internet, meestal kiezen om alleen sites te bezoekeken die ze leuk vinden. Dit werkt als een aangename break."

Werknemers hebben echter minder controle over de e-mail die zij ontvangen. "Het lezen en beantwoorden van elk bericht is veel veeleisender, ten opzichte van surfen op het web."

Aanbeveling

De onderzoekers willen werkgevers een waarschuwing geven over het beperken van toegang tot internet op kantoor. "Wij bevelen managers aan om personeel tijd te geven om persoonlijk te browsen op het web, omdat dit een heilzame invloed op de productiviteit heeft. De toegang tot persoonlijke e-mails moet echter juist beperkt worden."