AMSTERDAM - Nederlandse hoogopgeleide werknemers maken een scherpe scheiding tussen werk en privé. Slechts 21 procent heeft via het werk wel eens vrienden gemaakt.

Driekwart vindt zijn collega’s wel aardig, maar gaat buiten werktijd niet met hen om. Slechts 10 procent spreekt wel eens met collega’s af na het werk. De rest zegt niets te hebben met zijn collega’s of vindt ze zelfs onaardig.

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder ruim 400 hoogopgeleiden.

Gesprekken

Ruim driekwart (78 procent) van de respondenten nodigt collega’s niet uit op verjaardagen. Gesprekken met collega’s blijven ook tamelijk oppervlakkig. 79 procent vertelt weliswaar op maandagmorgen wat ze in het weekend gedaan hebben, maar een avondje doorzakken vindt slechts twintig procent een geschikt onderwerp van gesprek aan de koffieautomaat.

Iets meer dan de helft vertelt anekdotes over gezin of vrienden. Slechts tien procent voelt zich totaal ongeremd en vertelt alles.

Geroddel

Ongeveer een kwart (23 procent) van de Nederlandse hoogopgeleiden kan zich op het werk lastig concentreren omdat collega’s te veel lawaai maken. Een kwart ergert zich aan het geroddel over anderen.

9 procent weet dat collega’s over hen roddelen. 32 procent klaagt dat collega’s hun werk niet goed doen, waarna het op hen neerkomt om de boel op te knappen.