AMSTERDAM - Een Duitse etiquettegroep heeft opgeroepen tot een verbod voor zoenen op de werkvloer als groet. Volgens hen is het een vorm van ‘terrorisme’.

Volgens het Duitse genootschap Knigge neemt het geven van een kus op de wang bij wijze van groet steeds meer toe op de werkvloer. En vaak blijft het niet bij één kus.

Deze Franse manier van begroeten kan in een samenleving met strengere regels nogal gevoelig liggen en als diep beledigend worden beschouwd, zo meldt de Britse krant Daily Mail.

Op school krijgen kinderen te leren om respectabele afstand te houden bij het begroeten van een vreemde. Het schudden van de hand of een knikje met het hoofd wordt als normaal gezien. In het werkzame leven spreken Duitsers hun collega’s altijd aan met ‘u’ en niet met ‘je’. Maar nu het zoenen als groet op de werkvloer steeds vaker voor komt, lijkt hier verandering in te komen.

Bezorgde werknemers

Het Duitse genootschap ziet deze trend liever zo snel mogelijk verdwijnen. Dit naar aanleiding van vele telefoontjes die zij de afgelopen maanden hebben ontvangen van bezorgde werknemers uit het hele land, die de etiquettegroep vroegen wat te doen als iemand bij wijze van groet een zoen wil geven.

“Er hoort niet gezoend te worden, althans, niet op de werkvloer. Voor velen blijft het vermoeden dat er sprake is, of zou kunnen zijn, van erotisch gerelateerde gevoelens. Zoenen op het werk werkt bij de meeste mensen op hun zenuwen”, aldus Hans Michael Klein, voorzitter van Knigge.

De voorzitter voegde eraan toe dat hij de Franse en Russische gewoontes wel respecteert, maar deze niet in Duitsland terug wil zien.