AMSTERDAM - Religieuze apothekers en drogisten in Groot-Brittannië vrezen voor hun werkgelegenheid nu nieuwe richtlijnen ze verplichten om mee te werken aan de verstrekking van noodvoorbehoedsmiddelen zoals de morning-afterpil.

Volgens The Telegraph moeten apothekers die morele bezwaren hebben tegen dergelijke middelen klanten voortaan doorverwijzen naar collega's, en actief controleren of die de gevraagde pillen op voorraad heeft.

Ook moeten ze medicijnen verstrekken voor ivf-behandelingen. Sommige apothekers hebben, doorgaans op religieuze gronden, morele bezwaren tegen vruchtbaarheidsbehandelingen omdat daarbij veel embryo's verloren gaan, weet het Britse dagblad.

Ondergeschikt

Volgens de nieuwe richtlijnen zijn eventuele gewetensbezwaren van apothekers ondergeschikt aan hun contractuele verplichtingen jegens hun werkgevers, zoals het Britse ziekenfonds NHS. Werknemers moeten hun werkgever volgens het document tijdens hun sollicitatie op de hoogte stellen van hun morele bezwaren tegen de omstreden behandelingen.

Een katholieke apotheker zegt tegen de krant dat de richtlijnen haar collega's dwingen om tegen hun geweten te handelen. "Iedereen die gelooft in de heiligheid van het leven vanaf het moment van conceptie, wordt zo gedwongen het vak te verlaten", vreest ze.