AMSTERDAM - Werken in een open kantoor is slecht voor het brein. Constant geluid en gebrek aan privacy verstoren de hersenactiviteit en verlagen de concentratie, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Het open kantoor, een werkruimte waar personeel geen eigen bureau heeft, werd in de jaren ’50 geïntroduceerd om de communicatie onder de collega’s te verbeteren.

Zo'n kale werkomgeving kan echter de hersenen verkleinen, zo wordt er gesteld in de documentaire 'The Secret Life of Buildings'. Bovendien verlaagt een open kantoor de productiviteit met 15 procent.

Opgepropt

Een universiteit in Londen heeft een onderzoek uitgevoerd onder 20.000 Britse werknemers over hun plezier in het werk in hun werkomgeving. Meer dan de helft klaagde over het gebrek aan privacy. 55 procent gaf aan dat de temperatuur op het kantoor slecht was en 60 procent vond dat er een gebrek was aan stille ruimtes.

Daarnaast gaven de deelnemers aan zich ‘opgepropt’ en als ‘legbatterijkippen’ te voelen, zo meldt Daily Mail.

Slecht voor de gezondheid

Open kantoren kunnen ook invloed hebben op de gezondheid van werknemers. Een Australisch onderzoek concludeerde in 2009 al dat open kantoren de werknemers ‘schokkend ziek’ maakt.

De technische universiteit van Queensland ontdekte dat de drukte bij open kantoren bijdraagt aan een verhoogde bloeddruk en dat leidt tot stress, vermoeidheid en griep.