UTRECHT - De Arbeidsinspectie gaat werkgevers en werknemers in bepaalde sectoren dichter op de huid zitten voor betere arbeidsomstandigheden.

De inspectiedienst waarschuwt dat hij harder gaat optreden bij overtreding van regels voor veilig werken, zoals door asbestverwijderaars die werken zonder de juiste papieren en hun personeel in gevaar brengen om maar goedkoper te kunnen werken.

Plaatsvervangend directeur arbeidsomstandigheden van de dienst, Dick Wallenburg, schetst de contouren van het strengere beleid van minister Henk Kamp (Sociale Zaken), waarbij hogere boetes kunnen worden opgelegd en bedrijven sneller kunnen worden stilgelegd. ''We zullen zeker harder optreden als het normbesef te ver is weggezakt'', aldus de directeur.

Boetes

Werkgevers die na een waarschuwing de regels nog steeds overtreden, kunnen vanaf juli volgend jaar boetes van duizenden euro's verwachten. Ze worden twee keer zo hoog als nu. Bij bazen die voor de tweede keer in de fout gaan, wordt de boete verdubbeld.

De derde keer kunnen werkzaamheden worden stilgelegd. De Arbeidsinspectie kan dat nu alleen bij een direct gevaar voor de gezondheid, maar straks ook in situaties die op langere termijn schadelijk zijn.

Waarschuwing

Wallenburg benadrukt dat bedrijven eerst worden gewaarschuwd en ook de tijd krijgen om alles in orde te maken. Een stillegging kan immers de ondergang van een onderneming zijn. De inspectiedienst gaat ook medewerkers meer op hun verantwoordelijkheden wijzen.