AMSTERDAM - Werkgevers moeten de vakantiedagen die een werknemer bij zijn overlijden nog had uitbetalen aan de erfgenamen.

Dat blijkt uit de uitspraak van een kantonrechter in Leeuwarden. De rechter kwam tot zijn oordeel bij een geschil tussen een vrouw en de voormalig werkgever van haar overleden echtgenoot.

Het bedrijf weigerde de zeven weken aan overgebleven vakantiedagen uit te betalen. De kantonrechter oordeelde echter dat het voor het recht uitbetaling van overgebleven vakantiedagen niet uitmaakt op welke manier het arbeidscontract is gestopt.

De rechtszaak werd namens de vrouw gevoerd door FNV Bouw. De vakbond toont zich vrijdag in De Telegraaf tevreden met de uitspraak. “Nederlanders denken vaak niet aan de vakantiedagen van een overledene. Nu is duidelijk dat werkgevers verplicht zijn om uit te betalen”, aldus advocaat Agnes van Dalen.

Wet

MKB-Nederland vindt dat de wet zo moet worden aangepast dat overledenen geen aanspraak kunnen maken op de vakantiedagen. De belangenorganisatie wijst erop dat werknemers een 'stuwmeer' aan vakantiedagen kunnen opbouwen.

Dat kan een fortuin kosten als dat door overlijden opeens moet worden uitbetaald. "Bij een normaal dienstverband zou de werknemer deze uren ook niet in geld uitbetaald krijgen", stelt de organisatie.

Volgens MKB-Nederland oordeelde de rechtbank in Assen in een soortgelijke zaak nog het tegenovergestelde. Daarom zou er duidelijkheid moeten komen.