AMSTERDAM - Nederlandse werkgevers zijn samen met de Spaanse collega's het meest vrijgevig wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden. Zwitserse en Poolse bazen bieden het minst aan werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau CRF Institute bij 340 bedrijven in negen Europese landen.

Binnen Europa zijn er veel overeenkomsten wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden. In alle landen zijn sabbaticals, een tegemoetkoming in de ziektekosten en vergoedingen voor woon-werkverkeer populair. Nederlandse werkgevers geven daarnaast vaak een bijdrage voor de lunch.

Concurrentie

De onderzoekers schrijven de vele overeenkomsten toe aan internationale concurrentie op de arbeidsmarkt. "Talenten kijken ook over de grens om carrière te maken", stelt een van de onderzoekers. "Hierdoor moeten niet alleen werkgevers in Nederland onderling concurreren, maar worden in heel Europa arbeidsvoorwaarden vergeleken".

Sabbatical

Een jaar er tussenuit gaan is populairder geworden. In 2011 bood 82 procent van de Europese werkgevers de mogelijkheid tot een sabbatical. Twee jaar eerder was dat nog maar 54 procent. Van de meer dan vijftig in Nederland onderzochte bedrijven, waaronder Ahold, Essent, Prorail en een aantal ziekenhuizen, biedt maar liefst 95 procent de sabbatical als mogelijkheid.

Ziekte

Nederlandse bedrijven zijn samen met de Belgen en de Britten ook koploper als het gaat om ziektepreventie. "Een zieke werknemer kost veel geld", leggen de onderzoekers uit. "In Nederland moet een werkgever bovendien het loon van een zieke werknemer nog twee jaar doorbetalen. Bedrijven in Nederland proberen dan ook actief te voorkomen dat werknemers lang ziek zijn."