AMSTERDAM - Een overkoepelend platform voor homoseksueel overheidspersoneel moet de sociale veiligheid op de werkvloer verhogen.

Het platform wordt zaterdag gelanceerd door minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft. Volgens haar ministerie gaat het om een wereldwijde primeur.

In het samenwerkingsverband werken verschillende bestaande netwerken van ministeries en andere overheidsinstanties samen, zoals de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht van het ministerie van Defensie, het Landelijk Homonetwerk Politie en het Roze Netwerk Justitie Ambtenaren. In totaal gaat het om negen organisaties.

Gay Pride

Van Bijsterveldt onthult de naam en het logo van de organisatie meteen na de parade die zaterdag door de Amsterdamse grachten vaart, het hoogtepunt van de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride. De bewindsvrouw vaart zaterdag mee op de officiële boot van de Nederlandse overheid.

COC

Ondertussen voert homobelangenvereniging COC tijdens de gaypride actie tegen de weigering van Van Bijsterveldt om weigerambtenaren aan te pakken. Ook wil de organisatie dat ze uitvoering geeft aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om voorlichting over homoseksualiteit op elke school verplicht te stellen.