AMSTERDAM - Praten over salaris is een taboe voor de meeste werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van StepStone onder 14.000 werknemers in acht Europese landen.

Een op de drie respondenten in Europa geeft aan met niemand over het salaris te praten (32 procent). Een even groot percentage spreekt alleen met vrienden en familie (30 procent) over hun inkomen, zo blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de respondenten geeft aan hun salaris open met iedereen te bespreken.

Er zijn duidelijke verschillen zichtbaar tussen de onderzochte landen. Slechts 16 procent van de respondenten uit Duitsland beweert openhartig met iedereen te praten over hun salaris; dit ligt ver onder het Europese gemiddelde.

Openhartig

België en Nederland liggen iets boven het Europese gemiddelde; in beide landen zegt 28 procent van de respondenten openlijk te spreken over het inkomen.

Ruim 40 procent van de Franse werknemers praat openhartig over hun salaris. De resultaten uit Oostenrijk laten een andere kant zien: bijna 60 procent van deze respondenten beweert dat zij met niemand hun salaris bespreken, ook niet met vrienden of familie.