AMSTERDAM – Het liefdesleven van mensen kan worden verbeterd door een simpele toepassing van economie. Geliefden kunnen minder ruzie en meer seks hebben en zo meer tijd hebben om van elkaar te genieten.

Dit schrijven de Amerikaanse economisch journalisten Jenny Szuchman en Paula Anderson in hun boek Relatie-Inflatie.

Met behulp van economische begrippen zoals trade-offs, comparatief voordeel en moral hazard kunnen geliefden elkaar en zichzelf controleren, verklaren de journalisten.

“Dit boek zal ervoor zorgen dat je minder ruzie hebt, meer seks en hierdoor zul je begrijpen waarom mannen altijd hun sokken laten rondliggen”, verklaart Szuchman.

Analyseren

De link tussen economie en liefde viel op nadat Paula ruzie had met haar man. Hij besloot op haar economisch denkwijze in te spelen door een grafiek te maken van hun humeur in het huwelijk. Het bleek de sfeer op te klaren en een perfecte manier om te analyseren wat er gebeurde in hun relatie.

Door een beter begrip van economie “kun je je partner beter stimuleren om de dingen te doen die hij of zij niet graag doet”, aldus Szuchman. “De sleutels is te zoeken naar oplossingen die beide partijen laat voelen alsof ze niks verliezen.”

Wall Street

Beide journalisten hadden al een goed begrip van economie. Szuchman werkt jarenlang bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en Anderson deed verslag van de gebeurtenissen op Wall Street voor The New York Times.

Samen interviewden ze tientallen stellen, economen en relatietherapeuten over hoe economische begrippen van toepassing zijn op relaties.

Belangrijk

Welke begrippen zijn nou het belangrijkst? “Dat is moeilijk. Ze zijn allemaal belangrijk, maar misschien in het begin is verliesaversie belangrijk in het begin van een relatie. Later wordt het comparatief voordeel belangrijk, daarna de boom en busts.

Verliesaversie draait om de gevoelens die mensen hebben bij verliezen of bij winnen. Uit economisch onderzoek blijkt dat mensen meer voelen bij het verliezen van iets, dan hetzelfde winnen.

Verkopen

Handelaren op de beurs houden hierdoor bijvoorbeeld een aandeel tegen wil en dank vast, ondanks het feit dat het beter is om het te verkopen.

Bij relaties werkt dit ook zo bij ruzies. Als een ruzie onstaat wil geen van beide toegeven dat hij of zij fout zat. Hierdoor escaleert een ruzie makkelijker en wordt het niet opgelost. Mensen zouden eerder hun verlies moeten nemen wanneer een ruzie begint te ontstaan en bijvoorbeeld eerst een nachtje erover slapen.

Comparatief voordeel

Misschien wel belangrijk voor wanneer stelletjes wat meer zijn gesetteld is comparatief voordeel. In feite betekent dit dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. In de economie is dit terug te vinden in de electronicaproductie uit Azië. Daar doen ze het nou eenmaal goedkoper.

Szuchman en Anderson pleiten ervoor dat stellen dit ook gaan gebruiken. De een is misschien goed in wassen, de ander in het vuilnis buiten zetten. De kern is dus dat de taken in het huis niet moeten worden verdeeld, maar dat ieder moet doen waar hij of zij het beste in is.

Huwelijk

Ook in het eigen huwelijk ziet Szuchman economie terug. “We hebben geleerd te specialiseren. Mijn man doet bijvoorbeeld het koken en de belastingen. Ik verzorg de kinderen en doe de boodschappen.”

“Verder zorgen we ervoor dat we aan de lange termijn denken en dat we niet bijvoorbeeld gaan meten wie wat doet. Het is een goede balans.”

Het boek is deze maand verschenen bij uitgeverij AW Bruna.