AMSTERDAM – Het nieuwe werken dat steeds verder in opkomst is, leidt in de toekomst tot meer arbeidsconflicten. Het ontbreekt volgens arbeidsrechtdeskundigen aan duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer.

Werknemers werken op steeds grotere schaal thuis, maar de arbeidsvoorwaarden lopen achter op die ontwikkelingen. Dat zeggen arbeidsrechtdeskundigen woensdag in het Dagblad van het Noorden.

Dat leidt tot onenigheid over de rechten en plichten van thuiswerkers en voor fricties op de werkvloer, omdat er thuis minder toezicht en controle is dan binnen de kantoormuren.

Op dit moment ziet arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen nog geen toename van het aantal aangespannen juridische procedures dat is aangespannen. “Maar naarmate het fenomeen verder oprukt, ligt het voor de hand dat er binnen afzienbare tijd meer verwikkelingen over arbeidsvoorwaarden de kop op steken.”

Supermarkt

De juristen van de Arbeidsrechtfabriek krijgen meer vragen binnen over de inhoud en indeling van het nieuwe werken, stelt directeur Daniëlle Dubbel in de krant. Zo willen werknemers weten of zij tijdens werktijd een halfuur naar buiten mogen om naar de supermarkt te gaan.

Werkgevers vragen in hoeverre zij verantwoordelijk zijn voor een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek. Dubbel stelt dat de werkgever “een grote verantwoordelijkheid” draagt voor de begeleiding van thuiswerkend personeel.

Rechtszaak

In het dagblad wordt een zaak aangehaald, die begin dit jaar speelde. Het contract van een werknemer werd niet verlengd, omdat hij thuis niet voldoende uren had gemaakt. De werkgever kortte hem daarom op zijn salaris.

Uiteindelijk werd de werknemer in het gelijk gesteld, omdat de werkgever geen duidelijke richtlijnen op papier had gezet. De rechter oordeelde ook dat de werkgever verantwoordelijk was om regelmatig te peilen of zijn werknemer nog wel voldoende werk te doen had.