AMSTERDAM- Zuid-Europa is als vakantiebestemming erg aantrekkelijk, maar het blijkt minder aantrekkelijk om er echt te werken.

Dit blijkt uit onderzoek van het wereldwijde organisatieadviesbureau Hay Group onder bijna 72.000 Europese werknemers.

Noord-Europa blijkt over het algemeen over een positiever werkklimaat te beschikken dan Zuid-Europa. Daarnaast is ook de democratische leiderschapsstijl voornamelijk in Noord-Europese bedrijven zichtbaar; mediterrane managers hebben vaker een dwingende stijl.

Zuiden

Het werkklimaat blijkt in de landen rondom de Middellandse Zee veel killer dan noordelijker gelegen landen. 68 procent van de Italiaanse managers creëert een demotiverend of neutraal werkklimaat voor hun medewerkers.

Van de Franse en Spaanse managers slaagt 64 procent er ook niet in voor een positief werkklimaat te zorgen.

Noorden

In het noorden blijkt de bedrijfsomgeving aanzienlijk warmer. Rusland en Oekraïne staan bovenaan: meer dan de helft van de managers (55 procent) daar genereert een werkklimaat waar hun medewerkers energie van krijgen en goed in presteren.

Direct daarna komen Scandinavische leidinggevenden (52 procent) en managers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (elk 49 procent).

Leiderschapsstijl

Bij veel bedrijven in het mediterrane gebied heerst een autoritaire, dwingende leiderschapsstijl. Daarbij wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen.

Driekwart van de managers in Turkije en Griekenland blijkt een dwingende leiderschapsstijl te hanteren, net als de meerderheid van de Italiaanse (72 procent), Portugese (69 procent) en Spaanse (68 procent) en Franse (61 procent) managers.

Noord-Europes personeel wordt juist aangemoedigd onderling de discussie aan te gaan en zelf nieuwe ideeën voort te brengen. Hierin lopen de Benelux-landen voorop (61 procent), gevolgd door Scandinavische landen (55 procent), Groot-Brittannië (53 procent) en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (50 procent).