Nederlands dol op doe-het-zelf, maar niet uit besparing

AMSTERDAM - Nederlandse consumenten doen klussen in huis liever zelf, maar niet zozeer om te besparen. Zelfs als geld geen probleem zou zijn, zouden zij niet meer taken uitbesteden.

Dat blijkt uit onderzoeken die ING afgelopen week dagelijks hield, onder gemiddeld 79.500 respondenten per dag.

Het huis schoonmaken doet (84 procent) van de respondenten zelf. Ook klusjes in huis (79 procent) en een lekke band plakken (69 procent) lossen we het liefst zelf op.

Voor de belastingaangifte roepen we vaker hulp van buiten in dan voor klussen in huis (42 procent), maar gaan we ook het liefst zelf aan de slag (58 procent). Voor de auto wassen maken we een uitzondering: 43 procent wast zelf, 53 procent gaat ervoor naar de wasstraat.

Geld

Bijna vier op de tien (38 procent) ondervraagden zou thuis minder zelf doen als ze meer geld zouden hebben. Dan zouden ze bijvoorbeeld het schoonmaken, grasmaaien of koken eerder uitbesteden.

Voor de meerderheid (57 procent) lijkt geld niet de kwestie en zou het geen verschil maken. Of omdat ze klussen en het huishouden leuk vinden, of omdat ze al helemaal niets doen en dus ook niet kunnen minderen.

Tijd

Tijd, of gebrek daaraan, kan ook een reden zijn om zaken niet zelf op te pakken. De helft (50 procent) van de ondervraagden zegt dat ze thuis meer zouden doen als ze meer tijd zouden hebben. Dan zou bijvoorbeeld het avondeten vaker een ‘eigen productie’ kunnen zijn in plaats van een afhaalmaaltijd. Vier op de tien (38 procent) zou de extra tijd niet in huishoudelijke klussen stoppen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie