Werkloze mannen scheiden vaker

AMSTERDAM - Wanneer mannen werkloos zijn, lopen zij meer kans dat de partner van hen wil scheiden. Maar ook zijzelf nemen vaker het initiatief voor een scheiding dan werkende mannen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Ohio State University onder 3600 Amerikaanse koppels, welke binnenkort gepubliceerd wordt in American Journal of Sociology.

Omgekeerd blijkt de werkstatus van vrouwen geen invloed te hebben op de kans op een echtscheiding, zo schrijft The Globe and Mail.

"Als een man werkloos is, groeit niet alleen de kans dat zijn vrouw een scheiding aanvraagt, maar het is dan ook waarschijnlijker dat hij zelf ervoor kiest het huwelijk te beëindigen. Dat geldt zelfs voor mensen in relatief gelukkige huwelijken.

Onaanvaardbaar

Volgens de onderzoekers vinden veel mannen het 'niet kloppen' als de man werkloos is in een huwelijk. "Terwijl het acceptabel voor vrouwen is om te kiezen om wel of niet te werken, wordt er van mannen nog steeds verwacht kostwinnaars te zijn. Het aantal werkende vrouwen is toegenomen en geaccepteerd, maar werkloosheid onder mannen is voor velen nog onaanvaardbaar."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie