AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen 13 en 18 jaar vertelt het niet aan anderen wanneer zij schulden hebben. Ook wanneer zij geld tekort komen, houdt bijna een derde van de jongeren dat liever voor zich.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 526 jongeren, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van creditmanagementorganisatie GGN.

Ruim zestig procent van de jongeren voelt zich bovendien schuldig als ze een rekening te laat betalen, terwijl 28 procent van hen er wakker van ligt wanneer ze schulden hebben.

Een kwart van de jongeren heeft de afgelopen twaalf maanden wel eens schulden gemaakt of geld geleend, zo blijkt uit het onderzoek. De jongeren die schulden hebben gemaakt, maakten dit voornamelijk voor consumpties, uitgaan en kleding.

Aflossen

Verreweg de meeste jongeren, tachtig procent blijken echter geen moeite te hebben om hun schulden af te lossen en hebben het gevoel er controle over te hebben. Voor de helft van de jongeren zijn de schulden en leningen dan ook iets tijdelijks.

Toch heeft bijna tien procent wel moeite met aflossen van schulden en zegt dertien procent er geen controle over te hebben.

Zorgelijk

“Het feit dat jongeren kennelijk niet durven praten over schulden, gecombineerd met het gegeven dat een kwart van de jongeren niet goed weet waar ze terecht kunnen als ze een rekening niet kunnen betalen, stemt zorgelijk”, vindt Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN.

“Het kan daardoor gebeuren dat er niet tijdig aan de bel getrokken wordt wanneer de problemen te groot worden. Zo kunnen al op jonge leeftijd structurele betalingsproblemen ontstaan die jongeren de rest van hun leven op achterstand zetten.”