AMSTERDAM – Ongeveer 6 op 10 grote ondernemingen verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van ‘het nieuwe werken’.

Dat blijkt uit het onderzoek (pdf) van Unwired en Regus onder ruim 600 managers.

Slechts 7 procent van de ondervraagden uit grote ondernemingen verwacht een toename van de kantoorbehoefte. Iets meer dan de helft van de ondervraagde managers (51 procent), gaf aan dat het klassieke kantoor, waar iedere werknemer zijn eigen bureau heeft, meer moet evolueren naar een plaats waar werknemers elkaar op regelmatige basis kunnen ontmoeten.

Het nieuwe werken

Van de onderzochte bedrijven maakt 62,5 procent al gebruik van nieuwe manieren van werken. Volgens 59 procent is het niet moeilijk meer om buiten de vaste werkplek efficiënt te werken.

Toch wil slechts 12 procent van de ondervraagden zelf graag thuis werken.

Woon-werkverkeer

Momenteel pendelt 32 procent van de ondervraagden uit grote ondernemingen dagelijks 41 minuten tot één uur. 27 procent is dagelijks langer dan een uur onderweg.

Volgens 64 procent van de ondervraagden bedraagt de ideale pendeltijd naar het werk minder dan 20 minuten. Een kwart van de ondervraagden wil minder dan 10 minuten onderweg zijn naar het werk.