AMSTERDAM - Een kwart van de Nederlanders zoekt de oorzaak van stress buiten zichzelf. Zo staan bij jonge mannen de schoonmoeder met stip op nummer één als het gaat om de meest stressvolle factor in hun omgeving.

Dit blijkt uit het stressonderzoek van natuurlijke geneesmiddelen-fabrikant VSM Vitango onder ruim 1.000 Nederlanders.

De schoonmoeder wordt op de voet gevolgd door de baas, een broer of zus en vader. Jonge vrouwen geven aan vooral stress te krijgen van hun eigen moeder, lerares en partner.

Situaties

Werk- en studiegerelateerde zaken krijgen een hoog stresscijfer van Nederlanders. Een belangrijke presentatie scoort het hoogst met een 6,1. Met een 5,9 staan een examen maken en een sollicitatiegesprek ook hoog op de stressladder.

De eerste stranddag in badkleding levert met een 3,3 weinig stress op. Nederlanders kennen ook nauwelijks inpakstress, op vakantie gaan scoort een 4,3.

Bijverschijnselen

Stress heeft tot gevolg dat 32 procent van de ondervraagden ‘s nachts wakker ligt. Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen, 39 procent van de vrouwen kan niet slapen door gepieker tegenover 25 procent van de mannen. Ook nagelbijten (10 procent) en kortaf worden (9 procent) blijken bijverschijnselen van stress.

Om geheel of gedeeltelijk van het stressgevoel af te komen, luistert 20 procent van de Nederlanders naar muziek en radio. Ook sporten is een goede manier om van stress af te komen, zegt 12 procent.

De stressgevoeligheid lijkt bovendien met de jaren af te nemen, na 55 jaar stijgt het percentage dat geen stress ervaart van 20 procent naar 45 procent.