AMSTERDAM - 33 procent van de Nederlandse werknemers zegt zijn werkmail tijdens de zomervakantie te lezen. Dat blijkt uit onderzoek van Projectplace onder 800 Europese respondenten.

Het gemiddelde in Europa ligt een stuk hoger: uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde Europese medewerkers van plan is zakelijk in te loggen op het vakantieadres. Verrassend is dat zij aangeven hierdoor beter te kunnen ontspannen.

Met name respondenten uit Scandinavië, zoals Noorwegen (59 procent) en Zweden (51 procent), verklaren werkgerelateerde mails te checken terwijl ze op vakantie zijn. In Duitsland (48 procent) en Denemarken (43 procent) is de bereidheid ook hoog om dit te doen. Nederlanders zijn minder dan de rest van de Europese landen bereid dit te doen.

Ontspanning

Een op de drie respondenten stelt dat het bijhouden van de werkmail helpt om te ontspannen op vakantie.

Een ondervraagde legt uit: “Ik denk dat 5-10 minuten per dag mijn werkmails checken mij na de vakantie helpt het werk op kantoor weer beter op te pakken. Dat maandagochtendgevoel dat je krijgt wanneer je honderden e-mails moet bijwerken is niet een van mijn favoriete dingen om te doen.”

Flexibel werken

Degenen die van plan zijn om tijdens hun vakantie werkmails te lezen blijken al gewend zijn aan ‘het nieuwe werken’. Respondenten die hun inbox ook tijdens vakantie controleren geven vaak aan dat hun werkgevers het flexibele werken aanmoedigen. In Nederland ligt dit percentage op 69 procent.