AMSTERDAM – Zakelijk flirten speelt een belangrijke rol in het behalen van succes. “Het heeft kort gezegd te maken met hoe je overkomt en hoe je dat kunt versterken”, vertelt Ina de Weert, die het boek ‘Zakelijk flirten voor dummies’ schreef.

“Met zakelijk flirten kunnen mensen hun eerste indruk en hun mate van succes beïnvloeden. Het raakt ontzettend veel factoren, zoals enthousiast overkomen, zelfvertrouwen en veerkracht tonen en het gebruik van humor”, aldus De Weert, die ook trainingen in het bedrijfsleven verzorgt.

De term zakelijk flirten komt niet uit de lucht vallen. “Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten met het ‘reguliere’ flirten”, aldus de auteur. “Denk bijvoorbeeld aan het maken van oogcontact, lichaamstaal, goed luisteren en charisma.”

Verschillen zijn er natuurlijk ook. “Bij zakelijk flirten moet je afstand bewaren, niet te frivool worden, kortom; niet over de grens gaan.”

Lichaamstaal

Het belang van het inzetten van een zakelijk smeermiddel blijkt duidelijk uit de cijfers. Zo wordt slechts 15 procent van de indruk die je maakt bepaald door wat je zegt. De rest wordt ingevuld door lichaamstaal.

Iemand die betrouwbaar, zelfverzekerd en deskundig wil overkomen, zou volgens het boek onder meer een rechte houding moeten aannemen, de handpalmen openen en hoofd en kin recht houden.

“Iedereen kan het leren”, meent De Weert. “Natuurlijk is een deel aangeboren, maar je kunt het wel degelijk beïnvloeden en verder ontwikkelen. De basis hebben we allemaal.”

Hiervoor kunnen mensen gebruik maken van de zogenoemde spiegelneuronen, de zenuwcellen in de hersenen die reageren op vertrouwd gedrag van een ander, waardoor het lijkt of iemand die ervaring zelf ondergaat.

Do's en dont's

Echte do’s in het zakelijk flirten zijn volgens De Weert - hoewel sterk afhankelijk van de situatie - gedoseerd complimenten geven, oogcontact maken, lichaamstaal afstemmen op de gesprekspartner en goed in je vel zitten. Wat mensen vooral niet moeten doen, is direct op hun doel afstevenen en de lichamelijke afstand tot anderen niet in acht nemen.

Kleding draagt bij aan de ‘personal blend’. Uiterlijk heeft een direct effect op iemands carrièremogelijkheden. “Met kleding versterk je de manier waarop je wilt overkomen”, licht De Weert toe. “Met bijvoorbeeld een strenge bril kun je je uitstraling aanpassen. Het is hierbij vooral van belang het innerlijk te verstevigen.”

Mannen of vrouwen

Bij zakelijk flirten is het bovendien van belang of je een man of een vrouw tegenover je hebt. “Mannen zijn bijvoorbeeld korter van stof, terwijl vrouwen meer hechten aan de relatie met hun gesprekspartner. Met die verschillen kun je rekening houden.“

In gesprekken tussen mannen en vrouwen blijken mannen bijvoorbeeld vaker te interrumperen en trager op vragen te reageren. Vrouwen daarentegen laten vaker merken naar hun gesprekspartner te luisteren en het gesprek op een prettige manier gaande te willen houden.

Daarnaast zijn er typische mannenhoudingen en vrouwengebaren. Mannen zitten vaker wijdbeens en nemen meer ruimte in, vrouwen spelen regelmatig met hun haar en gebruiken veel gezichtsexpressie.

Teksten

In het boek behandelt de auteur bijvoorbeeld zakelijk flirten met collega’s, met klanten en tijdens netwerkbijeenkomsten. ”Je kunt zelfs zakelijk flirten in teksten.”

‘Zakelijk flirten voor dummies’ bevat naast theorie en tips ook veel praktische oefeningen om het zakelijk flirten onder de knie te krijgen.

Het boek is deze maand verschenen bij uitgeverij Pearson