AMSTERDAM – Nederlanders zullen de komende decennia steeds vaker van baan wisselen. Daarnaast zullen steeds meer jongeren meerdere malen een heel nieuw vak moeten gaan leren.

Dat zegt Nout Wellink donderdag in De Telegraaf.

De president van de Nederlandse Bank (DNB) stelt verder dat mensen in de toekomst vaker ontslagen zullen worden. “Een baan voor het leven behoort tot het verleden.”

Volgens Wellink is het jarenlang te goed gegaan met de economie. “Maar die tijd is voorbij en zal zeker de komende zes à acht jaar niet terugkeren.”

Recessies

De voorman van de DNB denkt dat er de komende jaren meer recessies zullen zijn. “Er komen onverwachte tegenslagen, ook op de arbeidsmarkt. Wat wij hier nu doen kunnen anderen in Azië straks ook.”

Wellink pleit daarom in de krant voor een flexibelere arbeidsmarkt. “Nu zien mensen het nog als onrecht dat ze snel hun baan kunnen verliezen, maar uiteindelijk zal het een verworvenheid blijken die zorgt voor veel lagere werkloosheid.”

Volgens de bankpresident, die op 1 juli afzwaait, staat Nederland er desondanks 'helemaal niet zo slecht' voor. "Wij zijn als enige Europese land de VS gepasseerd qua inkomen per hoofd van de bevolking. Maar het wordt gewoon wel wat soberder."