AMSTERDAM - Nederlanders zijn verdeeld over het vrijdag ondertekende pensioenakkoord. Van de ondervraagden zou 43 procent tegenstemmen en 37 procent voor.

Twintig procent heeft geen mening. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim drieduizend mensen.

De kiezers van SP (76 procent), PVV (63 procent) en leden van de FNV (57 procent) zijn in meerderheid tegen. Ook de helft van de PvdA-kiezers is geen voorstander.

De 1,4 miljoen leden van de FNV moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Ruim zeventig procent van de Nederlanders vindt dat de hele bevolking erover zouden moeten stemmen. De aanhangers van alle partijen scharen zich in meerderheid achter zo'n referendum.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar. Ruim zes op de tien Nederlanders kunnen zich hierin vinden. Alleen de kiezers van de SP en PVV vinden in ruime meerderheid, net als deze partijen zelf, dat het een slecht plan is.

Het akkoord werd getekend door vakcentrale FNV, de werkgevers en het kabinet. De grootste FNV-bond, FNV Bondgenoten, heeft al aangegeven het akkoord niet te steunen.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) toonde zich tevreden, maar wilde niet te hard van stapel lopen. "We zijn het eens, maar dat betekent niet dat we er al zijn." De maatregelen moeten zo'n 4,5 miljard euro opleveren.