AMSTERDAM – De vraag naar flexwerkers stijgt. Bedrijven kiezen vanwege de economische onzekerheid liever voor flexibele krachten dan voor vast personeel.

Dat blijkt donderdag uit de ABN Amro uitzendmonitor.

In Nederland worden dagelijks zo’n 750.000 uitzendkrachten ingezet en dit aantal groeit. Voor ondernemingen is het inzetten van flexwerkers een manier om zich in te dekken tegen onverwachte tegenvallers en om hun productie in tijden van piekvraag op peil te houden.

Vooral in de industrie stijgt de vraag naar flexibele krachten, wat te danken is aan het herstel van de orderportefeuille in de sector. De medische en administratieve sector blijven achter.

De arbeidsmarkt blijft voorlopig nog ruim, zo verwacht ABN Amro. Het aantal werkzoekenden overtreft het aantal uitstaande vacatures ruimschoots.

Vacatures

In het eerste kwartaal van 2011 waren er ongeveer 135.000 openstaande vacatures. Dit aantal ligt 84 procent onder het piekniveau dat in het vierde kwartaal van 2007 werd bereikt.

De zakelijke dienstverlening heeft een aandeel van 27 procent in het totale aantal openstaande vacatures, zorg en overheidsdiensten 23 procent en handel 19 procent.

Voor heel 2011 wordt verwacht dat het aantal werkzoekenden verder daalt, terwijl het aantal vacatures toeneemt. De groei zal het sterkst zijn in de zorgsector en dienstverlenende branches, terwijl de bouwsector het er minder goed vanaf zal brengen.