DEN HAAG - Steeds meer mensen wonen alleen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal alleenwonenden stijgt gestaag. Vorig jaar woonden 1,8 miljoen mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar alleen. In 1995 waren dit er 1,4 miljoen.

De stijging is het grootst onder mannen van middelbare leeftijd. Dit komt onder meer doordat zij vaker alleen gaan wonen als hun relatie stukloopt en er kinderen in het spel zijn.

Volgens de cijfers van het CBS woonde in 2010 een op de vijf mannen tussen de 18 en 65 jaar oud alleen. Bij vrouwen was dit ruim een op de zes.

Relatie

Een kwart van de mensen die vorig jaar alleen woonden had een relatie. Jongeren zijn het minst vaak single. Van de alleenwonende vrouwen van 18 tot 25 jaar heeft de helft een vaste relatie, tegen vier op de tien mannen uit deze leeftijdsgroep.

Onder alleenwonenden van middelbare leeftijd ligt het aandeel singles beduidend hoger. Van de 40- tot 65-jarige mannen en vrouwen hebben nog geen twee op de tien een vaste relatie.