LIJNDEN - Bedrijven huren steeds vaker werknemers in onder de zogeheten payrollconstructie. In het eerste kwartaal van dit jaar nam de omzet van de payrollbedrijven toe met 9 procent, zo meldde Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) woensdag.

Payroll is sinds een paar jaar erg geliefd bij werkgevers. Zij nemen een werknemer in dienst, maar besteden de administratieve en juridische aspecten uit aan een extern bureau.

De constructie is de vakbonden een doorn in het oog. Zij vinden dat payrollen de rechtspositie, de arbeidsvoorwaarden en de pensioenen van werknemers ondermijnt.

Volgens de branchevereniging zijn nu ongeveer 144.000 personen werkzaam als payroller. Zij verwacht dat de branche uitgroeit tot ruim 180.000 werknemers.

Kritiek

De kritiek van de vakbonden gaat zelfs zo ver, dat zij hun handen hebben afgetrokken van de cao voor payrollbedrijven. Volgens FNV Bondgenoten gebruiken werkgevers en payrollbedrijven de cao om werknemers minder te bieden dan vaste krachten, waardoor een tweedeling op de arbeidsmarkt zou ontstaan.

VPO-voorzitter Jeu Claes is tevreden met de groei over het eerste kwartaal. ''We zien dat payrollen nu al meerdere kwartalen achtereen structureel blijft groeien en dat bewijst dat payrollen inspeelt op een groeiende behoefte bij bedrijven en instellingen.''