AMSTERDAM – Vrouwelijke leidinggevenden en ondernemers blijken zeer actief zijn op social media: bijna alle zakenvrouwen gebruiken social media (wel eens) op zowel zakelijk als privé-gebied.

Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 80 vrouwelijke managers en ondernemers tijdens de AFAS Leading Ladiesday.

Zakenvrouwen zien sociale netwerksites als gemakkelijke, snelle en efficiënte hulpmiddelen in hun dagelijkse werkzaamheden, zowel zakelijk als privé brengen zij de nodige tijd online door. Bijna 98 procent is minimaal één dag per week zakelijk actief op social media, waarbij 28 procent zelfs aangeeft elke dag actief te zijn op sociale netwerksites.

Ruim 60 procent van de ondervraagde managers en ondernemers geeft aan niet meer zonder social media te kunnen voor het onderhouden van zakelijke contacten.

LinkedIn

LinkedIn blijkt het populairste platform voor zakelijk gebruik; bijna 94 procent van de respondenten is hier actief. LinkedIn wordt gevolgd door Twitter (54 procent) en Facebook (27 procent).

Zo’n 85 procent van de respondenten gebruikt sociale media ook privé. Opvallend daarbij is dat ook LinkedIn, het medium dat juist is opgezet voor professioneel netwerken, privé ook het meest gebruikt wordt. Met enige afstand gevolgd door Facebook (44 procent) en Twitter (35 procent).

Mobiel

Ruim 60 procent van de respondenten geeft aan een smartphone, PDA of iPhone te gebruiken voor het bezoeken van sociale netwerksites. 57 procent gebruikt een laptop. Op de derde plaats volgt pas de desktop PC.

Activiteiten

Het bijhouden van waar anderen mee bezig zijn blijkt met 73 procent de meest populaire activiteit op social media. Vrouwelijke managers en ondernemers zijn ook actief in het starten van en deelnemen aan groepen en discussies.

Persoonlijk contact

Ondanks de populariteit van de social media gaat er niets boven persoonlijk contact, zo blijkt uit het onderzoek. 65 procent van de ondervraagden zegt dat het gebruik van social media niet ten koste gaat van persoonlijk netwerken. De eerste contacten via social media leiden in veel gevallen tot een face-to-face kennismaking.