AMSTERDAM – 87 procent van de Nederlandse werknemers met kinderen vindt dat werk en privé goed te combineren is. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 19.000 werknemers.

Vrouwen hebben over het algemeen meer moeite om hun werk en privéleven te combineren dan mannen, met name in de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar.

Een kwart (26 procent) van de mannen in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar heeft moeite om de opvoeding van de kinderen uit te besteden, bijvoorbeeld aan de partner, oppas of crèche. Hoe ouder de man wordt, hoe lastiger hij het vindt dat de opvoeding uit handen moet worden geven, stelt Arbo Unie.

Branches

Werknemers in non-profit organisaties (gemeenten, onderwijs en zorg) ervaren minder dat zij de opvoeding van hun kinderen teveel uit handen moeten geven dan mensen die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening, transport- en industriebranche, zo blijkt uit het onderzoek.

Om een duurzame inzetbaarheid te creëren adviseert Arbo Unie werkgevers om te investeren in een goede balans tussen werk en privé van medewerkers. Zij raden onder andere aan meer mogelijkheden te bieden in het kader van Het Nieuwe Werken.

Goede balans

“Het is belangrijk dat werkgever en werknemer zich richten naar de kenmerken die horen bij de levensfase van de werknemer. Dit staat garant voor een juiste invulling van goed werkgeverschap, zodat waardevolle werknemers voor de organisatie behouden blijven”, aldus Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie.

“Een goede balans tussen werk en privé draagt daarmee bij aan een verbetering van de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers.”