Kinderopvangtoeslag alleen voor gewerkte uren

DEN HAAG - De kinderopvangtoeslag voor ouders met kinderen op de crèche of bij een gastouder wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan de gewerkte uren. Daarbij wordt gekeken naar de uren van de minst werkende partner.

Bij kinderen tot 4 jaar kunnen ouders of verzorgers maximaal 140 procent van de gewerkte uren declareren. Zo wordt ook rekening gehouden met de reistijd van het werk naar de opvang.

Dat staat in een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Directe relatie

Voor buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar kan nog maximaal 70 procent van de gewerkte uren worden opgegeven bij de Belastingdienst als opvanguren. Voor de BSO kan minder gedeclareerd worden, omdat deze kinderen ook naar school gaan.

Kamp en Weekers hopen misbruik van de kinderopvangtoeslag tegen te gaan door een directe relatie aan te brengen met de gewerkte uren. ''Het doel van de kinderopvangtoeslag is om de arbeidsdeelname te ondersteunen.

Daarom is het onwenselijk dat er toeslag wordt verleend voor opvanguren die niet gerelateerd kunnen worden aan gewerkte uren van de ouders of verzorgers'', stelt Kamp.

Oneigenlijk gebruik

Volgens een woordvoerder van de minister is deze maatregel niet direct bedoeld als bezuiniging. Maar het is volgens de twee bewindslieden wel van belang om oneigenlijk gebruik aan te pakken om de kosten van de kinderopvangtoeslag beter beheersbaar te maken en draagvlak te houden in de maatschappij.

Kamp komt volgende maand nog met plannen om fors te besparen op de kinderopvangtoeslag, omdat de kosten hiervan de afgelopen jaren steeds maar weer zijn toegenomen. In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat dat het vooral de bedoeling is om de steun aan hogere inkomens af te bouwen.

Fraudegevallen

Volgens Kamp en Weekers maakt het overgrote deel van de ouders op een goede wijze gebruik van de overheidssteun. Maar komen ook geregeld fraudegevallen aan het licht. Om dit tegen te gaan, is het straks ook niet meer mogelijk voor ouders om achteraf in een keer een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag te vragen in plaats van een maandelijks voorschot, zoals gebruikelijk.

Verder kunnen ouders nog maximaal 230 uur aan toeslag per kind per maand voor alle soorten opvang samen aanvragen.

Moeite

Steeds meer ouders hebben moeite de kosten van de kinderopvang te betalen. Zij zijn daaraan dit jaar 1200 tot 1500 euro meer kwijt, zei voorzitter Gjalt Jellesma van Boink vrijdag. Boink is de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen.

De problemen worden alleen maar groter, omdat het kabinet de komende drie jaar blijft bezuinigen op de bijdrage aan de kinderopvang. Het is 'buitenproportioneel' dat ouders over drie jaar 4800 tot 6000 euro meer moeten betalen, aldus Jellesma.

Heilloos beleid

De verhoging kan wel worden teruggedraaid, maar met veel schade. Afgelopen jaar was er al veel uitval onder mensen met lage inkomens, omdat die de kosten niet langer konden opbrengen doordat de eigen bijdrage verdubbelde of verdrievoudigde. De komende jaren zullen veel hoger opgeleide vrouwen minder gaan werken door de sterk oplopende kosten, aldus Jellesma.

Hij spreekt van een heilloos beleid, dat geld kost in plaats van oplevert. ''Ze zijn precies met de verkeerde beweging bezig. We hebben het laagste werkloosheidscijfer van heel Europa, we hebben die vrouwen hard nodig. Je kan het wel terugdraaien, maar dan zijn de opvangplaatsen inmiddels weg."

Hamer

Mariette Hamer van de PvdA is negatief: ''Wij steunen de maatregelen om fraude tegen te gaan, maar naast de maatregelen om fraude te bestrijden komt dit kabinet straks ook met grote bezuinigingen.

Met de aankomende bezuinigingen doet dit kabinet de kinderopvang de das om."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie