Veel werknemers onvoorbereid bij noodsituatie

AMSTERDAM - Drie op de vijf werknemers rennen niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

Als het brandalarm afgaat, achterhalen de meeste werknemers eerst wat er aan de hand is. Twintig procent denkt echter dat het een oefening is en werkt stug door.

"Opvallend is dat zo’n groot percentage niet verwacht dat er ooit brand uitbreekt op het werk. Nederlanders denken vaak ‘dat overkomt mij niet’. Met als gevolg dat ze de jaarlijkse brandoefening niet zo serieus nemen. Maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt, is men onvoorbereid", aldus Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl.

BHV'er

Een kwart van de respondenten zou niet weten wie in het bedrijf de bedrijfshulpverlener (BHV’er) is. Een evengrote groep denkt zelfs dat de BHV’er binnen hun bedrijf zelf in paniek raakt als er een crisissituatie ontstaat.

"Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan. Werkgevers zouden er verstandig aan doen om de BHV’er als zodanig voor te stellen aan nieuwe collega’s", vindt Borgman.

EHBO-trommel

Driekwart van de werknemers weet wel waar ze de EHBO-trommel kunnen vinden. "Heel handig als iemand zich aan papier snijdt, maar niet voldoende wanneer er ergens een brand ontstaat."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie